Figuriner

Cyréns klassiska djurfiguriner får nytt liv

Tassar, snablar och näbbar i brons, porslin och cement

Gunnar Cyréns djurvärld hör till det bästa han gjort. Silversmeden som blev en av landets främsta glasformgivare med Nobelservisen som ett magnum opus, som designade hundratals bruksföremål i en rad olika material – denne formgivare gav också gestalt åt en fauna med evigt liv. Det tog fart i slutet av 1970-talet i samband med en stor silverutställning. Han tillfrågades då om att göra en djurserie till Världsnaturfonden och nu steg de fram en efter en, alla sprungna ur en fyrkantig bas. Olika producenter fanns med och det blev med tiden djur i försilvrad metall, i järn, porslin, kristall…

Cyrén figurines

Hippo
Grönpatinerad brons SHOP

Cyrén figurines

Isbjörn
Grönpatinerad brons på sockel SHOP

Cyrén figurines

Riksdagslejonet
Grönpatinerad brons SHOP

Cyrén figurines

Noshörning
Svartpatinerad brons SHOP

Cyrén figurines

Fågel på strå
Brons SHOP

Cyrén figurines

Hippo
På brevkniv, svartpatinerad brons SHOP

Cyrén figurines

Hund
Nobelhund, dörrstopp, gjutjärn SHOP

Cyrén figurines

Hippo
På brevkniv, grönpatinerad, brons SHOP

Cyrén figurines

Hund
Nobel, knivlägg, gjutjärn SHOP

Några av Gunnar Cyréns många statyetter finns kvar och går att köpa här i online-butiken. Men det finns också planer på att väcka några av djuren till liv, nu i större format och tillverkade i andra material. Precis som man redan gjort med den lilla smörtaxen i gjutjärn som togs fram till Nobelservisen, men idag också går att köpa som svartpatinerad 3-kilos dörrstopp.

. . .
”Jag har aldrig varit blyg för guld, så jag gick ner i verkstan och valsade ut det vackra myntet till ett tunt bleck. Så tittade jag ett tag på plåtbiten och bestämde mig för att försöka göra ett djur av den. Fjorton dagar senare var den klar, en ihålig flodhäst stor som en tumme.”

Gunnar Cyrén om sitt första försök med djur på Konstfack.

Gatubjörnar av Studio Gunnar Cyrén

Stiliserade djur, sprungna ur en kub

Stiliserade djur,
sprungna ur en kub

Så här skulle det kunna se ut: Några vänliga djur i betong som ger ett lugn i stadsmiljön och skärmar av trafiken hemma på gågatan. Eller varför inte den afrikanska djurstammens kraftfulla vänner, elefanten, giraffen och flodhästen skurna i trä. Som stadiga skulpturer och konstverk i ett större rum. Och som staty i parken står en isbjörn i brons.

Studio Gunnar Cyrén
”Jag modellerar upp mina djur i plastic padding och filar fram formen bara för att kunna använda samma verktyg i retuscheringen av den färdiggjutna råa metallen.”

Många av Gunnar Cyréns djur utgår från en fyrkantig bas från vilken han lät figuren växa ut och upp i en smidd karaktär. Det är stiliserade kroppar som givits bestämda kanter som vore de huggna ur en marmorklippa eller täljda med kniv ur ett stycke trä. Starka, stilla, tysta och samtidigt orubbligt uttrycksfulla, fångade i ögonblicket och på en gång förkroppsligande essensen av sin art. Isbjörnen sträcker fram huvudet, känner vittring av något. Grodan har fått syn på en fluga och sträcker på kropp och hals. Noshörningen står blixtstilla beredd i all sin kraft. Gorillan är en mycket beslutsam väktare.

Studio Gunnar Cyrén

Läs mer om djurmodellerna här!